Filtermoe? | Instagram apps en filters.

Eliane RoestSocial Media7 Comments

INSTAGRAM-tips-elianeroest

Instagram Hypes

Al die verschillende fases die een social media kanaal doorloopt, blijven typerend. Bij Instagram zijn we al zoveel hypes en apps tegen gekomen. De eerste dag gaat iedereen er los op en na een paar weken verdwijnt het uit de timeline. Bij de ene Instagram app gaat dat wat sneller dan bij de andere Instagram app.

Toen de app van “A Beautifull Mess” uitkwam, had ineens iedereen sterretjes, hartjes, dromerige teksten en gekleurde randjes om zijn Instagram foto’s. En vorige week kwamen er opvallend veel “Animal Faces” voorbij. Picstitch, instacollage etc kennen we ook allemaal wel, waarbij je makkelijk collages van meerdere foto’s kan maken.

a-beautiful-mess-app

animal-face-apppicstitch-app

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik persoonlijk vind het een vooruitgang dat we filtermoe zijn. Zo nu en dan een filter of een tekstje is prima. Maar je hele tijdlijn vol ermee, daar wordt niemand blij van.

Slecht voorbeeld!

Datzelfde geldt ook voor giveaways waarbij je moet regrammen. 100 x dezelfde foto in je tijdlijn. Ik zou persoonlijk niet zo snel aan een dergelijke actie meedoen. Bedenk liever een leuke opdracht om iets te fotograferen met een bijpassende #. Dan stimuleer je mensen tot het maken van mooie en unieke foto’s en beloon je ze daarvoor.

Goed voorbeeld?

101 Woonideeen doet dat regelmatig. Zoals nu de #101favorieteplekinhuis waarbij Instagrammers worden opgeroepen hun favoriete plek in huis te delen. De mooiste, leukste foto’s worden geplaatst in het volgende 101 nummer. Er zijn al meer dan 750 foto’s geplaatst. En dat levert toch heel wat leuk en uniek beeld op, daarnaast inspireert het andere Instagrammers weer en dat past perfect bij 101 Woonideeën.

instagram goed voorbeeld 101 woonideeen

 

Een filter is ook eigenlijk helemaal niet nodig als je een beetje mooie foto’s kan maken. En kan je geen mooie foto’s maken, dan kan je zoals de meesten doen, je foto flink oppoetsen met de nodige fotoshop apps. En daarnaast zijn er natuurlijk zat mensen die foto’s met een gewone camera maken en die vervolgens inladen via Instagram. Laat je dus niet bedonderen.

Bedenk waar jij Instagram voor wilt gebruiken. Is het gewoon voor jezelf en je vrienden? Is het voor je bedrijf? En pas daar vervolgens je Instagram op aan. Jouw vrienden vinden het prima om huis-tuin-keuken-kiekjes voorbij te zien komen. Zijn je volgers potentiële kopers? Dan is het wellicht een goed idee om je Instagram gebruik even onder de loep te (laten) leggen.

Wat vind jij mooier? Met of zonder filter?

met filter -instagram -social media - eliane roest               instagram-zonder filter-social media -eliane roest

7 Comments on “Filtermoe? | Instagram apps en filters.”

 1. Janin

  Grappig ja die ontwikkelingen, ik vind nu zonder filter eigenlijk mooier. Het valt me overigens inderdaad op dat er soms wel heel mooie foto’s tussen zitten, die dus met een betere camera zijn gemaakt. Ik vraag me af of dat de boel niet een beetje verpest. Ik vind het idee juist leuk dat je ‘kiekjes’ maakt, wel zo mooi mogelijke ‘kiekjes’, maar in ieder geval niet te professioneel. Wat vind jij?
  groet,
  Janin

  1. Eliane Roest

   Eens! Het voelt soms als valsspelen. Zo nu en dan (met een goede reden) een import van een echte camera is prima. Maar Instagram gaat toch om het mobiele gevoel. Het on-the-go zijn en even snel een kiekje maken. Dan ontstijgt het misschien een beetje het doel. Maar ik maak me er zelf ook schuldig aan. Weinig foto’s on-the-go. Ga ik proberen meer te doen.

 2. Ama

  Wat ik in ieder geval mooi vind is consistentie. Dus in ieder geval constant dezelfde filter gebruiken.
  Dat oogt rustiger. Dat gezegd hebbend, ben ik zelf net geswitched. Dus mijn oudere foto’s zijn nog met lo-fi filter. De nieuwere niet meer.

 3. Esther

  Heeeej E!
  Deze blog is al weer van een tijdje geleden maar heb het met plezier en interesse gelezen. Mijn instagram account is nog verre van interessant voor volgers, om te beginnen zit er geen lijn in. Niet qua inhoud en ook niet qua lay-out. Maar om nu alles er van af te flikkeren en opnieuw te beginnen? Ik weet niet of dat een goed idee is. Heb ergens wel zin om het from scratch op te starten met een heldere lijn…
  Goed, ik zet deze weer door naar de volgers van het Servicepunt kunst & cultuur Pinteres account, nogmaals dank!
  x Esther

 4. Pingback: Instagram update: nieuwe filters - Eliane Roest

 5. Lilly Ravensbergen

  Ik kom hier terecht.
  En ik dacht dat het aan mij lag.
  Steeds gebruikte ik filters, omdat iedereen het deed.
  Vond er altijd zoveel mooi, en twijfdelde dan ook welke ik moest doen.
  Achteraf soms spijt had ik toch een andere gewild.
  Tot begin dit jaar, opeens was dat gevoel weg.
  Alle filters proberen, en uit automatisme er een willen gebruiken, maar keer op keer vond ik zonder filter mooier.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *