Instagram, de gebruiksaanwijzing.

Eliane RoestSocial Media3 Comments

Ruim een jaar geleden schreef ik de blog “Instawhat? Een introductie tot Instagram” voor het blog van de Webvedettes. Nu ruim een jaar later, leek het mij de hoogste tijd voor een update. Mijn originele blog vind je hier. Maar vele updates en een jaar aan kennis vergaren verder, heb je hier mijn blog met een introductie tot Instagram, voorzien van nieuwe tips en beeldmateriaal.

Ik denk dat de meesten van jullie wel bekend zijn met Instagram. Ken je het al wel, maar gebruik je het nog niet? Dan is dit een simpele introductie tot Instagram, een handige en mooie foto-app. We duiken gelijk in de app en werken stapsgewijs van links naar rechts. Natuurlijk ziet het er op jouw scherm anders uit dan in de voorbeelden, want dit zijn momentopnames.

instagram-home-screen-elianeroest

Het beginscherm (home) wordt aangegeven met een huisje. Hier zie je de foto’s die door de mensen die jij volgt, recent online zijn gezet. Scrol naar beneden, geef likes en/of comments. Handig om te weten, 2 keer kort op een foto tikken, geef de foto ook een like. 

Het tweede scherm wordt aangeduid met een ster. Dit is het EXPLORE-scherm. Dit scherm laat jou foto’s en video’s zien die jij zou kunnen leuk vinden. Bij voorbeeld foto’s van mensen van wie je al eerdere foto’s hebt geliked of foto’s van mensen wiens foto’s door heel veel mensen geliked zijn. Je kan deze ten alle tijde refreshen rechtsboven. Mocht 1 van jouw foto’s in de Explore-tab terecht zijn gekomen, dan zal je dat zien via de NEWS-tab, dan ben je trending.

instagram-home-screen-elianeroest

Het EXPLORE-scherm kun je verder op twee manieren laten zoeken binnen Instagram. Op hashtag (#) of op user. Bij de # kun je jouw eigen foto’s terugvinden in een fotostream van afbeeldingen die allemaal zijn voorzien van dezelfde #.

instagram-search-users-elianeroest instagram-search-hashtags-elianeroest

Bij users krijg je direct alle users die je volgt met een bepaalde beginletter te zien bij het invoeren van die eerste letter. Ook als je iemand niet volgt maar wel zoekt kan je hier een naam intikken en zoeken.

Het derde scherm is waar het allemaal om draait. Het UPLOAD scherm. Je hebt de keuze om ter plekke een foto te maken of een foto in te laden die je al hebt gemaakt. Links onderin vind je de optie om je fotobibliotheek in te duiken. Met de cameraknop in het midden maak je direct een foto en met de knop rechts onderin kun je meteen een filmpje maken.

instagram-uploadscherm-elianeroest instagram-bewerken-elianeroest

TIP: onderin in het scherm zit ook nog een flitsoptie en een rasteroptie die je kan helpen bij het maken van de foto en natuurlijk de optie om de camera te draaien voor een #SELFIE.

Als je voor een foto hebt gekozen, heb je vele opties om deze aan te passen. Je kunt hem groter of kleiner maken (scale & crop). Je kunt de foto spiegelen, draaien, bewerken op alle mogelijke manieren, een mooi filter geven of een deel van de foto scherp maken en de rest onscherp (met de druppel). Kortom, keuze genoeg. Test vooral alle opties goed om te zien wat het met een foto doet voor een optimaal resultaat. We gaan immers voor dat ene aantrekkelijke plaatje.

Add To Photo Map, als je de foto die je gemaakt hebt aan de lokatie wilt toevoegen waar jij je op dat moment bevindt. Leuk als je op een herkenbare plek bent, denk aan toeristische attracties, vakantie of een winkel. Hier kom ik later nog op terug.

instagram-share-screen-elianeroest

SHARE, dat onderscheidt Instagram nou net even van andere fotobewerkingsapps. Je kunt je foto’s direct delen met al je volgers, maar ook met alle volgers op al je andere social-mediakanalen. Instagram heeft een grote achterban, dus je hebt gelijk toegang tot een enorm netwerk; en dat kan heel interessant zijn. Maak een mooie beschrijving bij je foto, voeg een of meerdere hashtags toe en je kunt zelfs iemand taggen in je foto. Share!

NOTE: Helaas kan je vanuit Instagram niet direct de foto delen op een Facebook bedrijfspagina. Wel op je persoonlijke profiel.

Het moment is aangebroken dat je foto zichtbaar is voor de hele wereld, maar in het bijzonder voor de mensen die jou volgen. Ga lekker onderuit zitten en laat de regen van likes maar over je heenkomen. Dat zie je in het volgende scherm (icoon met het hartje). In principe staat dit scherm op NEWS.

Je kunt in ditzelfde scherm ook kijken bij FOLLOWING; hier zie je wat de mensen die jij volgt op dat moment liken. Een soort gluren bij je Instagramburen.

instagram-news-elianeroest instagram-following-elianeroest

Het laatste scherm is je PROFIEL. Hier kun je de settings (instellingen) aanpassen, en je profielfoto en -tekst. Je ziet hier je eigen foto’s, hoeveel volgers je hebt, hoeveel mensen je zelf volgt en het aantal foto’s dat je al hebt gemaakt.

instagram-profiels-elianeroest

In je PROFIEL kan je ook je GEOTAGS bekijken. Dit kan leuk zijn als je gebruik maakt van de optie “Add to Photo Map”. NOTE: je kan per foto bepalen of je hier gebruik van wilt maken en zo bijvoorbeeld waar je woont niet zichtbaar maken. Bij geotags zie je een deel van de wereldkaart en op welke plek jij foto’s hebt toegevoegd. Leuk als je Instagram inzet voor de reizen die je maakt. Of als je graag tips achterlaat van toffe hotspots in steden.

instagram-geotag-elianeroest

De laatste optie in je PROFIEL is de foto’s waar jij in getagged bent door anderen. Dit kan je ongedaan maken door op de bewuste foto te klikken, rechtsonderin op de puntjes te klikken, kies voor Photo Options -> More Options -> Remove me from Photo.

Aan de slag dus. Hopelijk heb je wat gehad aan deze korte introductie tot Instagram. Binnenkort een nieuw blog over de leukste weetjes van Instagram, wat je er eigenlijk allemaal mee kunt en trends. We eindigen de Instagram-serie in een derde blog over hoe je Instagram kunt inzetten voor je business. Stay tuned! Vragen?

Je kunt me vinden op instagram.com/elianeroest 

instagram-profiel-elianeroest

 

Nog meer lezen over Instagram? Lees mijn blog vol met tips & tricks HIER.

 

3 Comments on “Instagram, de gebruiksaanwijzing.”

 1. Pingback: Instagram tips & tricks. - Eliane Roest

 2. Linda

  Hoi,
  Is er ook iets van een soort van ‘map verzonden items’ of zo? Ik bedoel daar mee, dat ik nog wel s mensen tag in bv een bericht van Rumag, of Leukste zinnetjes, of meidenleven, maar kan ik die tags die ik deed ook terugvinden? Soms zoek ik (tevergeefs) tussen wel 2000 berichten naar 1 van mijn tags….
  Alvast bedankt, groetjes, Linda.

 3. Claire en Arie Seelen

  Dank je wel voor het delen van deze info. Het is weliswaar door de tijd enigszins veranderd echter heb ik als beginnen IGster er veel aangehad. Mooie foto’s maak je/heb je op je account. Ben je maar meteen gaan volgen.
  Hartelijke groet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *