Amsterthings: Brandt & Levie zeep

Eliane RoestAmsterdamLeave a Comment

Brandt & Levie

Nog niet zo lang geleden, zat het team van Brandt & Levie nog midden in de natuur bij Baambrugge. Je weet wel bij de Lindenhoff. Een heerlijke boerenwinkel waar je bij het afrekenen altijd weer even moet slikken, maar oh wat is het allemaal lekker.

Of je worst lust..

of je worst lust brandt en levie

De worsten van Brandt & Levie zijn al een tijd favoriet hier en dat terwijl ik zelf eigenlijk niet eens zo’n worst liefhebber ben, maar what can I say,  ik ben een sucker voor verpakking en goede branding. Zelfs de loods is tot in de details meegenomen in de branding, kijk maar naar die roze stenen, net kleine varkentjes.

Leuk weetje, die roze stenen schijnen in bouwvakkers jargon ook biggen te heten. 

brandt en levie worstmakers

Zeep

Toen ik ergens (ik vermoed op Instagram) de zeep voorbij zag komen van Brandt & Levie hadden ze mijn volledige aandacht.

Onlangs zijn ze (met behulp van crowdfunding) verhuisd naar de rand van Amsterdam West waar ze een enorme loods behuizen om nog meer ruimte te hebben voor het bedenken van nieuwe ideeën en producten. Niet zo heel vreemd dus dat deze zeep nu ineens te voorschijn komt.

brandt en levie loods amsterdam

Verwaarden

Wat mij zo aantrekt in de manier van werken is het zo veel mogelijk verwaarden (dit woord kende ik vorige week ook nog niet) van het varken. Dat betekent eigenlijk zo veel als het compleet verbruiken van een varken. Naast het feit dat deze varkens een goed leven hebben geleid, je kan op de site zien waar de varkens vandaan komen, geen schimmige business, wordt er met bijna elk onderdeel van het varken wat overblijft iets gedaan. Iets wat mij erg aanspreekt, ik ben nogal een voorstander van #nowaste.

Dierlijk vet hoef je je neus niet voor op te halen

In veel cosmetica wordt dierlijk vet gebruikt. Omdat dit voor veel mensen niet zo aantrekkelijk klinkt, wordt dit vaak verzwegen. Maar waarom van een deel wat overblijft van zo’n varken niet gewoon iets moois maken? Dat vet zou normaliter opgehaald worden tegen betaling en dan alsnog naar bijvoorbeeld cosmeticabedrijven gaan. De trend van nu is dan misschien wel plantaardig vet maar reuzel is nog steeds een geliefd en mooi product (o.a. bij al die hippe barbiers) en wordt nog steeds veel in de cosmetica gebruikt. Des te meer reden om er mee aan de slag te gaan als het toch overblijft.

brandt en levie dierlijk vet zeep

Dit bracht Brandt & Levie op het idee om er zelf mee aan de slag te gaan. Dat ging niet zonder slag of stoot. De eerste batch Brandt & Levie zeep werd gemaakt en rook zo heftig dat je er menig verflucht mee kon verdoezelen. Niet bepaald wat ze voor ogen hadden. In de nieuwe loods werd een tweede poging gewaagd, andere kruiden iets andere manier van werken en voila, daar was de zeep.

De Slagerij ruikt naar passie EN worst

Een loods is slechts een loods kan je denken, maar als je binnenstapt ruik je de creativiteit, ohja en ook de worst natuurlijk. Ik vond het echt een ervaring om een rondleiding door een slagerij te krijgen en wat mij meteen opviel, dat de mensen die er werken duidelijk een gedeelde passie hebben, en dat stralen ze uit. Mooi om te zien.

worstjes slager brandt en levieslagerij brandt en levie gedroogde worst

Back to zeep. Met bloemerige, zwoele geuren ben je bij mij aan het verkeerde adres en dat komt goed uit. Brandt & Levie waren duidelijk op een missie om een zeepgeur te maken die een aanvulling is op het reeds bestaande zeepaanbod.

zeep brandt en levie

Zwart en wit

Er zijn 2 geuren. De zwarte (zogenaamd voor mannen, hier ben ik het niet mee eens) en de witte, de vrouwelijke geur.

Wit: bergamot, kruidnagelblad en koriander is wat subtieler, iets minder kruidiger en uitgesproken, wat frisser qua geur.

Zwart: jeneverbes, wierook en majoraan, door de jeneverbes moest ik denk ik direct aan Gin Tonic denken. Een diepe kruidige geur. En bij mij duidelijk favoriet. Mijn voorkeur voor kruidige geuren is bij deze nogmaals bevestigd.

Ik heb de zeep even vergeleken met een andere zeep die hier bij de wastafel lag en mij viel op dat de zeep van Brandt & Levie wat vettiger aanvoelt, wat voor mij absoluut een positief punt is, omdat je huid soms zo kan gaan trekken van zeep.

Zoals alle producten van Brandt & Levie is er goed nagedacht over de verpakking / branding. De zeep is voorzien van het logo door gebruik van een zeepstempel. Met dat logo geven ze ook een signaal af waar deze zeep van gemaakt is. De zeep is nog maar net op de markt en wie weet volgen er in de toekomst wel meer geuren?

Waar

Ben je na mijn verhaal en foto’s nog niet afgehaakt maar net zo nieuwsgierig als ik was voor ik bij Brandt & Levie op bezoek ging? Dan kan je de zeep o.a. ruiken, voelen en bekijken bij Six and Sons (prachtige industriële vintage winkel aan de Haarlemmerdijk) en Bilder & De Clerq.

_____________________________________

Volg mij op InstagramTwitter | Facebook | Bloglovin

Meer blogs lezen over Amsterdam.

Ontvang maandelijks mijn nieuwsbrief voorzien van gratis social media tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published.